Last van uw nek? Dat kan door de kou komen

Brr.. nekpijn door de kou?

De temperaturen gaan weer naar beneden en een koude gure wind steekt de kop op. Soms zelfs gepaard met een koude regenbui. Kortom, de winter heeft weer behoorlijk zijn intrede gedaan.
En waar krijgen veel mensen last van: nekpijn! Komt dat door de kou of iets anders?

 

Bijna iedereen heeft er weleens last van: pijn in de nek. Een nacht niet goed gelegen, maar ook stress is vaak een boosdoener. In de meeste gevallen is pijn in de nek het gevolg van overbelasting van spieren en banden in de omgeving van de nek en in het bovenlichaam.
Pijn in de nek die zeer plotseling optreedt, is vaak het gevolg van een ongewone, heftige beweging van de nek, de zogenaamde whiplash. Deze klacht vergt een specialistische aanpak en laten we buiten beschouwing.

Klachten van pijn in de nek

Pijn in de nek kan zich uiten in een hevige pijn maar kan ook meer zeurend van karakter zijn. Vaak is het lastig het hoofd goed te bewegen. Zijwaartse draaiingen en het op en neer bewegen van de nek leiden meestal tot pijn in de nek. De pijn wordt ook vaak omschreven als een stijve nek. Doordat, de nekpijn de hele dag wordt gevoeld, kan dit een flinke impact hebben op het leven. Elke handeling veroorzaakt weer pijn en ook slapen kan moeilijk worden.

Oorzaken van nekpijn

Pijn in de nek kan vele oorzaken hebben. Ook is het mogelijk dat er geen oorzaak of verklaring voor nekpijn is. In veruit de meeste gevallen verdwijnt nekpijn vanzelf, gemiddeld na een week of vier tot zes weken.
Oorzaken van nekpijn die meestal vanzelf overgaat zijn:

  • Kou en tocht
  • Spierverrekking
  • Vermoeidheid, spanningen en stress
  • Overbelasting van de nekspieren

De nekpijn door kou en tocht verdwijnt, als de nek weer goed warm wordt gehouden met bijvoorbeeld: een warme douche of een warme shawl. Dit soort nekpijn verdwijnt doorgaans binnen een week. Een spierverrekking in de nek zal na het nemen van rust en eventueel een lichte nekmassage ook binnen een week tot twee weken vanzelf genezen.
Indien pijn in de nek het gevolg is van vermoeidheid, spanningen of stress, dan kan dit soort nekpijn verdwijnen als de spanningen voorbij zijn en meer rust wordt genomen. Iedereen heeft weleens een periode van stress en spanningen. Anders wordt het als u chronische stress heeft en daardoor ook chronische nekpijn en/of hoofdpijn heeft.
Overbelasting van de nekspieren kan voorkomen na het tillen van zware zaken zoals bij een verhuizing. Ook hier geldt dat rust en warmte, ontspanning en een lichte massage de klachten kunnen verminderen en dit soort nekpijn vanzelf binnen enkele weken verdwijnt.

Samenvatting

Als u dus last hebt van uw nek, probeer ontspanning, rust en warmte te vinden. Dan gaat het na een aantal weken vanzelf over.

Bestel nu snel online jouw shawl bij Plaids en Sjaals

Facebook Plaids en Sjaals 

 

Plaids en Sjaals kerstpakket