Shawls van Merino wol

SHAWLS VAN MERINOWOL

MERINO WOL: DIERVRIENDELIJKE WOL

 

Merino wol: Het is winter dus hoog tijd om jezelf te trakteren op een lekkere warme wollen sjaal van merino wol!

Een warme sjaal, een zachte trui of een heerlijk vest maak je met merino wol. Merino wol is afkomstig van het merinoschaap, dat geprezen wordt door de kwaliteit van zijn wol. De wol heeft een zeer fijne en zachte structuur en is ideaal voor een shawl omdat het niet kriebelt en irriteert.

Het merinoschaap is één van de bekendste schapenrassen ter wereld en is dan ook in alle windstreken te vinden.  Het is het meest voorkomende schapenras ter wereld en wordt over het algemeen geprezen voor de kwaliteit van de wol.

Er zijn zowel vlees- als wolmerino’s. Het schaap is het bekendst om zijn wol. Dankzij de vele huidplooien produceert één schaap wel vijf kilo wol per jaar.

Het merinoschaap blinkt niet alleen uit in de hoge wolproductie, maar dus ook in de bijzondere kwaliteit van die wol. Per vierkante centimeter groeien bij een merino tien keer zoveel haartjes als bij een gemiddeld ander schaap. De wol heeft een zeer fijne structuur en is daarom zeer geschikt voor tal van toepassingen. Zo wordt het gebruikt voor gordijnen of om te vilten, maar het is ook erg bruikbaar voor kleding en shawls omdat de stof niet kriebelt.

GESCHIEDENIS VAN MERINO WOL

Van oorsprong komen de merino’s bij een kleine Berberstam uit Noord-Afrika (Marokko) vandaan. Aan de Moren is het succes van het merinosschaap te danken. Toen zij in Spanje heersten hebben zij de ‘Mesta’ opgericht, een soort gilde van schapenboeren die het fokken van schapen in goede banen moesten leiden.

De Spanjaarden kruisten deze met Spaanse schapen, wat uiteindelijk geresulteerd heeft in het nu bekende schapenras. In de middeleeuwen werd het merinoschaap als exclusief Spaans gezien en werd het cadeau gedaan aan hooggeplaatste gasten.

In 1519 namen Spaanse troepen de merinoschapen voor het eerst mee de landsgrenzen over. Vanaf die tijd werden steeds meer schapen geëxporteerd. Het schapenras is nu verspreid over de gehele wereld.

Onze wollen shawls uit Ethiopië zijn gemaakt van 100% zijde merinowol. Wilt u een bijzonder fijn dragende shawl, probeert u dan een shawl uit Ethiopië van Plaids en Sjaals. Kijk op Plaids&Shawls

Merino Wol

MERINO SCHAAP